Zajęcia z gospodarstwa domowego mają na celu zdobycie przez uczestnika podstawowej wiedzy kulinarnej, umiejętności przygotowania prostych posiłków – kanapki, sałatki, zupy, dania obiadowe, pieczenie ciast, mięs, przygotowywanie mrożonek, kiszonek, dżemów etc.),poznania zasad racjonalnego odżywiania, bezpiecznego posługiwania się sprzętem gospodarstwa domowego, przyborami kuchennymi.
Uczestnicy uczą się:
• rozpoznawania i przeznaczenia produktów spożywczych;
• przygotowywanie prostych posiłków;
• poznawanie zasad prawidłowego przechowywania żywności;
• estetycznego nakrywanie do stołu;
• prawidłowego posługiwanie się sprzętem używanym w gospodarstwie domowym;
• kształtowaniem umiejętności współdziałania w zespole;
• wdrażanie do poszanowania pracy własnej i innych;
• kształtowanie wytrwałości i samodzielności oraz nawyków oszczędzania.